© Heinz Bavinck

Joodse begraafplaats

In een oogopslag

Huis van de eeuwigheid onder eiken

De joodse begraafplaats - of zoals het in het Hebreeuws wordt genoemd "Huis van de eeuwigheid" - van Schüttorf ligt aan de Samernschen Strasse in een klein bos.
Deze plek werd waarschijnlijk al in de 17e eeuw gebruikt als begraafplaats. Tegenwoordig zijn er nog 19 grafstenen. De oudste nog bestaande grafsteen dateert uit 1813, de jongste uit 1936.
Joden vestigden zich waarschijnlijk al in 1700 in Schüttorf. In de stad woonden altijd meerdere joodse families die tot de synagogengemeenschap van Bad Bentheim behoorden. Onder het nazi-terreurbewind werden alle joodse inwoners die niet waren gevlucht of geëmigreerd naar de SS-vernietigingskampen gedeporteerd en daar vermoord. Van de weinige overgebleven joden keerden er bijna geen terug naar Schüttorf.
In 2019 namen enkele nakomelingen deel aan het plaatsen van de zogenaamde "struikelstenen", die herinneren aan het lot van deze families.

Op de kaart

Joodse begraafplaats
Samernsche Straße 30
48465 Schüttorf
Deutschland

Tel.: +49 5923 9659-70
E-mail:

Algemene informatie

Wat wil je nu doen?

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.