Grafschafter Fietsentour 8 (38 km)
Van Wietmarschen naar Lohner Sand
Uw tijdreis begint in de wijk achter de stiftskerk van Wietmarschen, van waaruit de route door bedevaartsoord Wietmarschen met het kleine heemkundemuseum in het pakhuis loopt. Over rustige straten fietst u in noordelijke richting naar de historische schapenstal in Schwartenpohl. Hier komt u meer te weten over het het boerenleven in grootmoeders tijd. Als uw ogen gewend zijn geraakt aan het donker in de schapenstal, leert u meer over de vroegere schapenbeweiding in het veen. Na deze indrukken fietst u over een relatief rustige weg door het bosgebied Tangensand, voordat u aankomt in het boerendorp Nordlohne. Vanaf hier verkent u het voormalige militaire oefenterrein met uitgestrekte bosgebieden en heidevelden en zelfs zandduinen. Door het bos- en recratiegebied ´Lohner Sand´ voert de route via Schepsdorf en Südlohne naar Lohne. Langs recratieplas Lohne, waar u een verfrissende duik kunt nemen, fietst u langs de beek Stiftsbach terug naar Wietmarschen.
Routebeschrijving
Must see:
Het vroegere Benedictijnenklooster in Wietmarschen, het Stift met gerestaureerde stiftsgebouwen, de historische schapenstal in Schwartenpohl, natuurbelevenisstation in recratiegebied ´Lohner Sand´, recratieplas Lohne, molentoren en pakhuis met klein heemkundemuseum in Wietmarschen (rondleiding op aanvraag)
Horeca:
Hotel Gaststätte Heilemann, Stiftscafé Menke, Hotel-Restaurant Lüken, Turmcafé in Wietmarschen, Dragos am See
Tip:
Het genadebeeld in de stiftskerk heeft van Wietmarschen een bedevaartsoord gemaakt. Het beeld staat bekend als de Lieve Vrouwe van Wietmarschen. Het is een met zilverfolie beklede houden beeld, dat waarschijnlijk rond 1120 in het Rijn-Maasgebied is gemaakt. Het hoofd en den handen van het beeld, en ook het kindje Christus dateren echter uit de 19de eeuw. Zoals in alle bedevaartsoorden worden aan het beeld diverse wonderen toegeschreven; talrijke dankbetuigingen getuigen hiervan. Volgens een legende zou een gravin het Mariabeeld naar Bentheim hebben vervoerd. De volgende ochtend was het echter verdwenen. Er werd een intensieve speurtocht naar de zoekgeraakte beeld ondernomen dat tenslotte in Wietmarschen werd aangetroffen. Dit voorval herhaalde zich enkele malen, waarop de gravin besloot het genadebeeld in Wietmarschen te laten.