Grafschafter Fietsentour 4 (35 km)
De Obergrafschaft op de fiets ontdekken
Uw uitstapje naar het Vechtdal begint op het mooie marktplein met het laatgotieke raadhuis. In rustig tempo fietst u via Quendorf door weilanden en velden over de Vecht naar Engden. Een tussenstop bij natuurkundig museum ´Dobbenspeicher´ en de ´St. Antonius Abbas-kerk´ met klok uit 1481 is de moeite waard. Na een pauze in het Dorfgasthaus gaat u uitgerust verder naar Emsbüren. Onderweg over de licht glooiende weg passeert u het cultuurmonument ´Hünenburg´. In Emsbüren vindt u talrijke kleine winkeltjes en restaurants. Nadat u even hebt rondgestruind in het stadje, vertrekt u in zuidelijk richting naar de ´Ahlder Kreuzssteine´ en keert terug naar Grafschaft Bentheim. Vlakbij de snelweg vindt u de bekende kwekerij ´Emsflower´, waar van alles te beleven is. U steek de snelweg over en slaat rechtsaf het bos in: In het Heidtfeld met ´Kapellenplatz Kluse´ aan de zuidrand kunt u een uitstapje maken naar de wereld van sagen en legenden. Zoals de sage van kruisridder Hermelink, die na avontuurlijke jaren terugkeerde uit het Heilig Land en in de kapel zijn moeder terugzag, die permanent voor hem had gebeden. U steekt de snelweg nogmaals over en geniet van een verkoelende duik in de ´Quendorfer See´, voordat u terugkeert naar het beginpunt bij het raadhuis in Schüttorf.
Routebeschrijving
Must see:
Historisch raadhuis met stadgevang en historisch klaslokaal in Schüttorf, toren van de evangelisch-gerevormeerde kerk in Schüttorf, Isterberg rotsen met uitkijktoren, (bak)spieker Dobbe en de kerk St. Antonius Abbas in Engden, kwekerij ´Emsflower´ in Emsbüren, kluizenaarswoning in Quendorf en Quedrofer See (meer)
Horeca:
Landgasthaus Berns de Bakker, Hotel-Restaurant Nickisch, Hotel-Restaurant Byknüver, Restaurant Else am See, Bahnhofscafé Hestrup, Becker´s
Tip:
Schüttorf was in de middeleeuwen een machtige vestingstad en was gedurende lange tijd belangrijker dan het naburige Bad Bentheim. Ooit vergat iemand de molenpoort (een stadspoort) te sluiten, waardoor plunderende soldaten de stad binnendrongen. Toen de Schüttorfse smeden dit onheilsbericht ter ore kwam bewapenden zij zich met gloiende ijzeren staven, waarmee zij de indringers te lijf gingen. Deze kozen ijlings het hazenpad. Later werden deze staven omgesmeed tot zwaarden, althans zo luid de legende. Iets van het verhaal moet waar zijn, want in het raadhuis kunnen tot op de dag van vandaag enkele oude zwaarden worden bewonderd.